Greckie bożonarodzeniowe ciasteczka migdałowe.
Kurabiedes ( greckie ciasteczka migdałowe suto posypane cukrem pudrem) i melomakarona (greckie ciasteczka miodowe), jak już pisałam w poprzednim wpisie, królują na greckich stołach w okresie Bożego Narodzenia.

Te dwa rodzaje ciasteczek muszą być obowiązkowo w każdym domu. Kurabiedes są zazwyczaj okrągłe lub mają kształty jak nasze pierniczki, obtoczone w dużej ilości cukru pudru przypominają śniegowe kule, lub cokolwiek innego śniegowego. Na Korfu śnieg pada rzadko i te białe ciasteczka mi osobiście zawsze kojarzą się ze śniegiem, nie wiem jak innym...
kurabiedes i melomakarona

Potrzebujemy:
- 300 gr masła
- 120 gr grubo mielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 małe opakowania cukru waniliowego
- 110 gr cukru pudru ( + do posypania gotowych ciasteczek)
- 25 ml koniaku (może być ouzo)
- 600 gr mąki

Wykonanie:
Wesołych Świąt :)
wszystkie zdjęcia są moje, by Ewa
Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/
tutaj: https://www.greckibazarewy.pl/kurabiedes-greckie-bozonarodzeniowe-ciasteczka-migdalowe
Comments