Grecka "milopita" - mini strudel z jabłkami.
Dostępne przez cały rok jabłka z pewnością wykorzystujecie do różnych wypieków bo przecież nasze polskie jabłeczniki i szarlotki są niezastąpione i niezapomniane.
W Grecji również robi się ciasto z jabłkami, które nazywa się milopita (milo-jabłko, pita - placek).
Źródło: pixabay.com
Najbardziej popularna jest pita w wersji „mini”. Wygląda podobnie do naszych popularnych drożdżówek i oprócz nadzienia z jabłek, może być ze szpinakiem lub serem feta. Te „greckie drożdżówki” są robione najczęściej z ciasta francuskiego lub z ciasta filo (tego na baklavę), są więc podobne do powszechnie znanych strudli.
Ponieważ mrożone ciasto francuskie jest dostępne w sklepach, pokażę Wam szybki sposób na zrobienie ciastek z jabłkami, takich „mini – strudli” bardzo popularnych w Grecji.
Zdjęcie własne
Strudel – kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe (podobne do półfrancuskiego), najczęściej ze słodkim nadzieniem (jabłkowym, wiśniowym), posypywane cukrem pudrem lub polewane śmietaną, często podawane na ciepło.
Popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Kojarzony z kuchnią austriacką – wiedeńską. Stał się popularny w XVIII wieku.
Najstarszy przepis na strudel (Millirahmstrudel) z 1696 r., w postaci rękopisu znajduje się w Bibliotece Miasta Wiednia (Wiener Stadtbibliothek). Ciasto ma korzenie w podobnych ciastach z Bliskiego Wschodu – np. bakława z kuchni tureckiej.
Strudel robi się z mąki, jajek, odrobiny tłuszczu i dodatków, najczęściej jabłek, wiśni, ew. białego sera lub szpinaku.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Strudel
Źródło: pixabay.com
POTRZEBUJEMY:
- paczkę mrożonego ciasta francuskiego
- jabłka
- cukier lub inny słodzik
- dowolne przyprawy, np. cynamon i goździki
- ewentualnie cukier puder i cynamon do posypania gotowych ciastek
- do nadzienia z jabłek można dodać orzechy i rodzynki
Źródło: pixabay.com
WYKONANIE:
Jabłka należy obrać, pokroić na dowolne kawałki i podsmażyć z dodatkiem cukru. Wielkość kawałków jabłek i czas smażenia zależy od Was, inny urok ma ciastko z większymi kawałkami jabłek a inny z musem jabłkowym. Ilość cukru lub innego słodzidła również zależy od Waszych upodobań.
Do podsmażonych jabłek dodajemy cynamon i mieszamy – nadzienie mamy już gotowe.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty dowolnej wielkości.
Na jednej połówce każdego prostokąta nacinamy kilka pasków na wylot.
Zdjęcie własne
Na drugiej połówce nakładamy przesmażone jabłka, składamy prostokąt w połowie (nacięciami na górę) i sklejamy dokładnie brzegi.
Zdjęcie własne
Zdjęcie własne
Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku aż ciasto francuskie pięknie wyroście i apetycznie się zrumieni (czas pieczenia powinien być podany na opakowaniu mrożonego ciasta).
![]() | ![]() |
---|
Zdjęcia własne
W Grecji ciastka francuskie z jabłkami posypuje się cukrem pudrem i cynamonem.
Prawda że proste? A przy tym pyszne :)
Smacznego!
Źródło: pixabay.com
Uważam, że gotowe mrożone ciasta to duże ułatwienie i wielka oszczędność czasu.
Comments