Grecka "milopita" - mini strudel z jabłkami.

Dostępne przez cały rok jabłka z pewnością wykorzystujecie do różnych wypieków bo przecież nasze polskie jabłeczniki i szarlotki są niezastąpione i niezapomniane.

W Grecji również robi się ciasto z jabłkami, które nazywa się milopita (milo-jabłko, pita - placek).

strudel-1918570_1280 pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Najbardziej popularna jest pita w wersji „mini”. Wygląda podobnie do naszych popularnych drożdżówek i oprócz nadzienia z jabłek, może być ze szpinakiem lub serem feta. Te „greckie drożdżówki” są robione najczęściej z ciasta francuskiego lub z ciasta filo (tego na baklavę), są więc podobne do powszechnie znanych strudli.

Ponieważ mrożone ciasto francuskie jest dostępne w sklepach, pokażę Wam szybki sposób na zrobienie ciastek z jabłkami, takich „mini – strudli” bardzo popularnych w Grecji.

20171111_203652.jpg
Zdjęcie własne

Strudel – kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe (podobne do półfrancuskiego), najczęściej ze słodkim nadzieniem (jabłkowym, wiśniowym), posypywane cukrem pudrem lub polewane śmietaną, często podawane na ciepło.
Popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Kojarzony z kuchnią austriacką – wiedeńską. Stał się popularny w XVIII wieku.
Najstarszy przepis na strudel (Millirahmstrudel) z 1696 r., w postaci rękopisu znajduje się w Bibliotece Miasta Wiednia (Wiener Stadtbibliothek). Ciasto ma korzenie w podobnych ciastach z Bliskiego Wschodu – np. bakława z kuchni tureckiej.
Strudel robi się z mąki, jajek, odrobiny tłuszczu i dodatków, najczęściej jabłek, wiśni, ew. białego sera lub szpinaku.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Strudel

apple-turnover-2546799_1280.png
Źródło: pixabay.com

POTRZEBUJEMY:

  • paczkę mrożonego ciasta francuskiego
  • jabłka
  • cukier lub inny słodzik
  • dowolne przyprawy, np. cynamon i goździki
  • ewentualnie cukier puder i cynamon do posypania gotowych ciastek
  • do nadzienia z jabłek można dodać orzechy i rodzynki

chunks-4118504_1280 pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

WYKONANIE:
Jabłka należy obrać, pokroić na dowolne kawałki i podsmażyć z dodatkiem cukru. Wielkość kawałków jabłek i czas smażenia zależy od Was, inny urok ma ciastko z większymi kawałkami jabłek a inny z musem jabłkowym. Ilość cukru lub innego słodzidła również zależy od Waszych upodobań.
Do podsmażonych jabłek dodajemy cynamon i mieszamy – nadzienie mamy już gotowe.

Ciasto francuskie kroimy na prostokąty dowolnej wielkości.
Na jednej połówce każdego prostokąta nacinamy kilka pasków na wylot.

20171111_203429.jpg
Zdjęcie własne

Na drugiej połówce nakładamy przesmażone jabłka, składamy prostokąt w połowie (nacięciami na górę) i sklejamy dokładnie brzegi.

20171111_202153.jpg
Zdjęcie własne

20171111_203107.jpg
Zdjęcie własne

Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku aż ciasto francuskie pięknie wyroście i apetycznie się zrumieni (czas pieczenia powinien być podany na opakowaniu mrożonego ciasta).

20171111_211725.jpg20171111_211744.jpg

Zdjęcia własne

W Grecji ciastka francuskie z jabłkami posypuje się cukrem pudrem i cynamonem.

Prawda że proste? A przy tym pyszne :)
Smacznego!

food-3088309_1280 pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Uważam, że gotowe mrożone ciasta to duże ułatwienie i wielka oszczędność czasu.