Filet z kurczaka a'la creme.

Dziś pokażę Wam kolejne danie obiadowe, które na prośbę mojego męża, gościło kilka razy na moim stole w ciągu ostatnich dwóch tygodni.

Filet z kurczaka a'la creme, to dosyć kaloryczna potrawa ale raz na czas można chyba sobie pozwolić, chociażby po to, żeby mile połechtać nasze kubki smakowe.
Oczywiście danie można przygotować również w wersji light, jeśli ktoś woli.
Niech Was nie zmyli wygląd tej potrawy bo nie ma on nic wspólnego z jej smakiem.

20201103_143717.jpg

Jak to zwykle w mojej kuchni bywa, będzie szybko i łatwo.

POTRZEBUJEMY:

  • filet z kurczaka czyli pierś
  • pieczarki
  • poszatkowana zielenina
  • słodka śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu (u mnie 30%)
  • dowolny żółty ser (potarty)
  • cebula lub/i por
  • sól, pieprz
  • troszkę czerwonej papryki w proszku
  • dowolny tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z oliwek i olej kokosowy)
    Jeśli chodzi o ilość, to oczywiście zależy od Was. Ja ugotowałam jednorazowo 3 piersi z kurczaka, całą tackę pieczarek i wykorzystałam mały kartonik śmietany ale jedzonka mieliśmy na dwa dni (bez dodatków).

20201103_143708.jpg

WYKONANIE:
Gotowałam na dwie patelnie.
Na jednej podsmażyłam pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka (do momentu aż wszelkie soki odparowały).
Na drugiej patelni podsmażyłam najpierw pokrojoną cebulę parę chwil i dodałam również pokrojone pieczarki. Dusiłam do miękkości grzybów a na koniec dodałam przyprawy.

20210122_124035.jpg20210122_124044.jpg

Gdy wszystko było gotowe połączyłam grzyby z mięsem w jednym naczyniu i dusiłam razem parę minut dla wymieszania się smaków.
Następnie dodałam śmietanę, poszatkowaną zieleninę i potarty ser, mieszając trzymałam potrawę na małym ogniu do połączenia składników. Ze śmietany i sera powstał gładki i pyszny sos.

20201103_143730.jpg

Mąż był zachwycony więc jeśli lubicie kurczaka i pieczarki, polecam to danie obiadowe, które możecie podać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.