Filet z kurczaka a'la creme.
Dziś pokażę Wam kolejne danie obiadowe, które na prośbę mojego męża, gościło kilka razy na moim stole w ciągu ostatnich dwóch tygodni.
Filet z kurczaka a'la creme, to dosyć kaloryczna potrawa ale raz na czas można chyba sobie pozwolić, chociażby po to, żeby mile połechtać nasze kubki smakowe.
Oczywiście danie można przygotować również w wersji light, jeśli ktoś woli.
Niech Was nie zmyli wygląd tej potrawy bo nie ma on nic wspólnego z jej smakiem.
Jak to zwykle w mojej kuchni bywa, będzie szybko i łatwo.
POTRZEBUJEMY:
- filet z kurczaka czyli pierś
- pieczarki
- poszatkowana zielenina
- słodka śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu (u mnie 30%)
- dowolny żółty ser (potarty)
- cebula lub/i por
- sól, pieprz
- troszkę czerwonej papryki w proszku
- dowolny tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z oliwek i olej kokosowy)
Jeśli chodzi o ilość, to oczywiście zależy od Was. Ja ugotowałam jednorazowo 3 piersi z kurczaka, całą tackę pieczarek i wykorzystałam mały kartonik śmietany ale jedzonka mieliśmy na dwa dni (bez dodatków).
WYKONANIE:
Gotowałam na dwie patelnie.
Na jednej podsmażyłam pokrojone w większą kostkę filety z kurczaka (do momentu aż wszelkie soki odparowały).
Na drugiej patelni podsmażyłam najpierw pokrojoną cebulę parę chwil i dodałam również pokrojone pieczarki. Dusiłam do miękkości grzybów a na koniec dodałam przyprawy.
![]() | ![]() |
---|
Gdy wszystko było gotowe połączyłam grzyby z mięsem w jednym naczyniu i dusiłam razem parę minut dla wymieszania się smaków.
Następnie dodałam śmietanę, poszatkowaną zieleninę i potarty ser, mieszając trzymałam potrawę na małym ogniu do połączenia składników. Ze śmietany i sera powstał gładki i pyszny sos.
Mąż był zachwycony więc jeśli lubicie kurczaka i pieczarki, polecam to danie obiadowe, które możecie podać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments