Falafel, hummus i zielona sałata czyli koniec karnawału na Korfu.

Szalony i kolorowy wenecki karnawał na Korfu ponownie dobiegł końca.
Oznacza to oczywiście początek Wielkiego Postu, który w Grecji rozpoczyna tzw "Czysty Poniedziałek" i uroczyste palenie kukły karnawału.

Tego roku w moim domu obiad rozpoczynający Wielki Post był "pod znakiem cieciorki" ;)
Były falafel'e, hummus i sporo sałaty z mojego ogrodu.

20190311_144630.jpg

HUMMUS:

Przepis na hummus już podawałam we wpisie o krokietach z hummusem, zawsze się udaje i zawsze pysznie smakuje.

image.png20190311_144248.jpg
20190311_144244.jpg20190311_144258.jpg
--

FALAFEL:

Na pewno znacie przepis na falafel'e więc niczym Was nie zaskoczę. Te kotlety z cieciorki są ostatnio bardzo modne.

20190311_141749.jpg20190311_141732.jpg

Namoczona i zmielona cieciorka, czosnek i cebula, dużo wszelakiej zieleniny, ostre i aromatyczne przyprawy (dałam i jajko na wszelki wypadek aczkolwiek podobno nie trzeba) - to jest to!
Chciałam upiec falafel'e w piekarniku ale ze względu na świąteczny dzień postawiłam na tradycyjne smażenie bo a nóż coś by nie wyszło z tym pieczeniem... Spróbuję innym razem.

20190311_142214.jpg20190311_142747.jpg

SAŁATA:

Zielona sałata jak zwykle rośnie pięknie w moim ogrodzie prawie cały rok. Tradycyjnie robimy z niej sałatkę z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka (lub cebulki zielonej czy szczypioru).
Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Prosto, pysznie i zdrowo!

20190311_144331.jpg

20190311_144337.jpg

"Cieciorkowy" obiad z zieloną sałatą był na prawdę bardzo udany, polecam. Dla trzech osób starczyła paczka cieciorki (500 g) zarówno na falafel'e jak i na hummus i to na dwa obiady.

20190311_144550.jpg20190311_144638.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.