Dzikie szparagi w kuchni greckiej.

Niedawno pisałam o dziko rosnących roslinach jadanych w Grecji i obiecałam Wam osobny wpis o dzikich szpragach. W międzyczasie o dzikich szparach pisał także @dzikie.jadlo, zajrzyjcie do Jego wpisu.

20180402_165554.jpg

Nie myślcie sobie, że podam Wam skomplikowany przepis na szparagi. Nic z tego...
Jak już niejednokrotnie wspominałam, kuchnia grecka jest kuchnia prostą więc dania ze szparagów tez takie są.

Jednak zanim przejdziemy do gotowania szparagów musimy je zdobyć.
W tym celu należy wybrac się na spacer, najlepiej do gajów oliwnych, gdzie szparagów jest na prawdę dużo. Mozna je zbierać gdy odrosną sporo od ziemi a część jadalna będzie zgrubiona i dobrze widoczna. Odrywamy tylko górną część i nie niszczymy rośliny, żeby spotkać ją ponownie za rok.

Kiedy idziemy z mężem na szparagi przynosimy do domu na prawdę spore zbiory. Szparagi nadaja się do jedzenia w krótkim okresie czasu i tylko raz w roku, więc staramy się zebrać ich jak najwięcej.

W domu przeglądamy szparagi i skracamy łodyżki. Potem je myjemy i gotujemy a nadmiar oczywiście mrozimy.

Jak gotujemy szparagi? Podam Wam dwa najpopularniejsze przepisy, z którymi spotkałam się na Korfu.

SZPARAGI ZAPIEKANE Z CZOSNKIEM:

Umyte szparagi blanszujemy kilka minut w osolonej wodzie. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru goryczki a szparagi zmiękną i będą gotowe do dalszego przetwarzania.

CAM00807.jpg

Blaszkę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej szparagi. Skrapiamy oliwą, dodajemy sól, pieprz, oregano i sporo pokrojonego czosnku. Przykrywamy szparagi drugim kawałkiem folii aluminiowej i szczelnie zamykamy brzegi.

CAM00812.jpgCAM00813.jpg

Zapiekamy w dość gorącym piekarniku około pół godziny, aż szparagi będą miękkie i pachnące.
Podajemy jako przystawkę, same lub z pieczywem i serem feta.

SZPARAGI SMAŻONE Z JAJKAMI:

To jest taka jakby jajecznica ze szparagami.
Blanszujemy szparagi jak w poprzednim przepisie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną dowolnie cebulę. Dodajemy pokrojony w kostę boczek i zblanszowane szparagi a dalej czosnek, podsmażamy ciągle mieszając aż szparagi zmiękną. Na sam koniec dodajemy jajka i mieszamy wszystko razem aż jajka się zetną. Przyprawiamy solą i pieprzem.

20180402_170942.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.