Dzikie rośliny jadane w Grecji.

Grecy są wielkimi smakoszami dziko rosnących roślin (chorta, lachana). Jedzą je przy każdej okazji, jak często się da.

20180212_175423.jpg

Osoby mieszkające na wsi zbierają je niemal codziennie, często przynoszą do domu całe worki. Po oczyszczeniu i umyciu chorta rozdają rodzinie, sąsiadom czy znajomym.

Osoby mieszkające w mieście jeżdżą na chorta za miasto albo do rodziny na wieś. Innym rozwiązaniem jest zakup roślin dziko rosnących na miejscowym "bazarku".

20180212_175431.jpg

Chorta są spożywane przez większą część roku, wyjątkiem jest upalne lato bez opadów deszczu. Po pierwszych jesiennych deszczach zaczynają się zbiory.
Potrawy są proste ale pełne witamin i Grecy wierzą, że jedzenie tych roślin da im długie życie.

Chorta mogą być gotowane i podane z oliwą oraz sokiem z cytryny. Mogą być podsmażone a dalej duszone i wtedy stanowią pyszne danie o nazwie tsigari.
Ugotowanych używa się także do nadziewania placków i pieczonych pierogów, często z dodatkiem pokruszonego sera feta (lub innego białego). Są po prostu wszędzie!

20181213_113929.jpg20181213_113939.jpg

Moja Teściowa nauczyła mnie rozpoznawać i zbierać te dary greckiej ziemi. Lubię je zbierać bo wyjście po tą zieleninę przypomina mi zbieranie grzybów w Polsce.
Mam koszyk, mam nożyk i chodzę dokoła z głową spuszczoną w dół, wypatrując zdobyczy.

20180225_121433.jpg20181213_114725.jpg

Jakie dzikie rośliny są jadane w Grecji?

Głównie jest to mniszek lekarski i kilka odmian cykorii. W ich smaku wyczuwa się specyficzną goryczkę, dlatego najlepiej jest zbierać młode rośliny po deszczu.

Dalej moje ulubione buraki liściowe, z nich można robić i gołąbki bo w greckim klimacie są na prawdę duże a ich łodygi przypominają łodygi rabarbaru.

20181012_190142.jpg20181012_190109.jpg

Równie lubiana jest komosa czyli lebiodka. Podaje się ją ugotowaną razem z ziemniakami i młodymi kabaczkami.

Jest i pokrzywa, mięta (diosmos) oraz wiele innych aromatycznych i zdrowych zieleninek.
Muszę się pochwalić, że sama odkryłam dziką marchew (ma biały i aromatyczny korzeń), dziki szczaw i dziki por (ostry porównywalnie do czosnku).

20180216_161324.jpg

N Krecie regionalnym smakołykiem są cebulki szafirków.

A co powiecie na dzikie szparagi? Napiszę o nich w osobnym wpisie.

CAM00807.jpg

Smacznego!

Moje wpisy o podobnej tematyce:

Botwinka po grecku
Gołąbki z liści buraka faszerowane ryżem, w greckim sosie jajeczno-cytrynowym

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.