Drzewa w moim ogrodzie (3) - Kumkwat.
Kumkwat (złota pomarańcza) lub inaczej Fortunella, to rodzaj małego drzewa lub krzewu, pochodzącego z Chin.
Należy do niego kilka gatunków, jednak gatunkiem typowym jest Fortunella margarita. Do Europy sprowadził kumkwatoraz wiele odmian herbaty szkocki botanik i kolekcjoner roślin, Robert Fortune (1813-1880). Dla upamiętnienia jego osiągnięć, kumkwat otrzymał nazwę fortunella, od nazwiska botanika.
Źródło: pixabay.com
Kumkwat to drobny owoc cytrusowy jadany ze skórką. Kwiaty rośliny są białe i silnie pachnące, podobne do kwiatów innych cytrusów, ale oczywiście mniejsze. Owoce są małe i owalne (mniejsze niż śliwka węgierka), dojrzałe mają pomarańczowy kolor podobnie jak mandarynki a ich skórka jest cienka i jadalna.
Zdjęcie własne
Oprócz Chin kumkwat uprawia się także w Ameryce Północnej i Południowej oraz nad Morzem Śródziemnym, głównie w Grecji na wyspie Korfu.
W krajach o ciepłym klimacie są uprawiane (zazwyczaj w pojemnikach) jako rośliny ozdobne w ogrodach i na słonecznych patiach.
Zdjęcie własne
W Greckich domach najczęściej jest uprawiany w donicach, wygląda ślicznie, jak miniaturka drzewa pomarańczowego. Na Korfu, gdzie jest specyficzny klimat, można zobaczyć kumkwat hodowany w ogródkach. Można również spotkać całe plantacje.
Zdjęcie własne
W moim ogrodzie mąż zaszczepił kumkwat na dzikim drzewku cytrynowym. Kiedyś wsadziłam do ziemi pestki z cytryny i pomarańczy, wyrosły z nich piękne i zdrowe drzewka.
Zdjęcie własne
Oprócz cytryn, pomarańczy, mandarynek i grapefruitów, mam więc i kumkwat. Wszystkie zdrowe cytrusy na wyciągnięcie dłoni, prosto z drzewa.
Owoce mogą być spożywane na surowo razem ze skórką, gotowane lub pieczone czy jako dodatek do sosów i pieczeni.
Jednak większość owoców z plantacji przeznaczona jest na przetwory, z których słynie wyspa Korfu.
Źródło: pixabay.com
PRZETWORY Z KUMKWATU:
- likier – są dwa rodzaje likieru: pomarańczowy z miąższu owoców i biały ze skórki. W celu promowania wyspy stworzono serię likierów w butelkach w kształcie wyspy.
- dżem
- owoce kandyzowane
- owoce w syropie
- owoce suszone
Największą przetwórnią kumkwatu na Korfu jest "Mawromatis Kum kwat", która powstała w 1965 roku. Firma rodziny Mawromatis produkuje do miliona butelek likieru i przetwarza około 50 ton owoców rocznie. Znani są również z produkcji Ouzo, Metaxy i różnych likierów owocowych.
Oprócz likieru z kumkwatu polecam spróbować likier cytrynowy Limoncello, produkowany według włoskiej receptury.
Podczas pobytu w Polsce widziałam kumkwat hodowany w doniczkach w Gliwickiej Palmiarni. Jeśli tam będziecie, na pewno rozpoznacie bez problemów małą owalną złotą pomarańczę.
Comments