Drzewa w moim ogrodzie (3) - Kumkwat.

Kumkwat (złota pomarańcza) lub inaczej Fortunella, to rodzaj małego drzewa lub krzewu, pochodzącego z Chin.
Należy do niego kilka gatunków, jednak gatunkiem typowym jest Fortunella margarita. Do Europy sprowadził kumkwatoraz wiele odmian herbaty szkocki botanik i kolekcjoner roślin, Robert Fortune (1813-1880). Dla upamiętnienia jego osiągnięć, kumkwat otrzymał nazwę fortunella, od nazwiska botanika.

kumquat-4845602_1280.jpg
Źródło: pixabay.com

Kumkwat to drobny owoc cytrusowy jadany ze skórką. Kwiaty rośliny są białe i silnie pachnące, podobne do kwiatów innych cytrusów, ale oczywiście mniejsze. Owoce są małe i owalne (mniejsze niż śliwka węgierka), dojrzałe mają pomarańczowy kolor podobnie jak mandarynki a ich skórka jest cienka i jadalna.

20181209_163407.jpg
Zdjęcie własne

Oprócz Chin kumkwat uprawia się także w Ameryce Północnej i Południowej oraz nad Morzem Śródziemnym, głównie w Grecji na wyspie Korfu.
W krajach o ciepłym klimacie są uprawiane (zazwyczaj w pojemnikach) jako rośliny ozdobne w ogrodach i na słonecznych patiach.

20180923_105032.jpg
Zdjęcie własne

W Greckich domach najczęściej jest uprawiany w donicach, wygląda ślicznie, jak miniaturka drzewa pomarańczowego. Na Korfu, gdzie jest specyficzny klimat, można zobaczyć kumkwat hodowany w ogródkach. Można również spotkać całe plantacje.

20180923_105044.jpg
Zdjęcie własne

W moim ogrodzie mąż zaszczepił kumkwat na dzikim drzewku cytrynowym. Kiedyś wsadziłam do ziemi pestki z cytryny i pomarańczy, wyrosły z nich piękne i zdrowe drzewka.

20181021_105923.jpg
Zdjęcie własne

Oprócz cytryn, pomarańczy, mandarynek i grapefruitów, mam więc i kumkwat. Wszystkie zdrowe cytrusy na wyciągnięcie dłoni, prosto z drzewa.

Owoce mogą być spożywane na surowo razem ze skórką, gotowane lub pieczone czy jako dodatek do sosów i pieczeni.
Jednak większość owoców z plantacji przeznaczona jest na przetwory, z których słynie wyspa Korfu.

kumquat-2852236_1280.jpg
Źródło: pixabay.com

PRZETWORY Z KUMKWATU:

  • likier – są dwa rodzaje likieru: pomarańczowy z miąższu owoców i biały ze skórki. W celu promowania wyspy stworzono serię likierów w butelkach w kształcie wyspy.
20200930_120627.jpg20181203_180333.jpg
  • dżem
  • owoce kandyzowane

20180219_161851.jpg

20180219_162029.jpg

  • owoce w syropie

20180219_163029.jpg

  • owoce suszone

Największą przetwórnią kumkwatu na Korfu jest "Mawromatis Kum kwat", która powstała w 1965 roku. Firma rodziny Mawromatis produkuje do miliona butelek likieru i przetwarza około 50 ton owoców rocznie. Znani są również z produkcji Ouzo, Metaxy i różnych likierów owocowych.

20180714_155850.jpg20180714_155821.jpg

Oprócz likieru z kumkwatu polecam spróbować likier cytrynowy Limoncello, produkowany według włoskiej receptury.
Podczas pobytu w Polsce widziałam kumkwat hodowany w doniczkach w Gliwickiej Palmiarni. Jeśli tam będziecie, na pewno rozpoznacie bez problemów małą owalną złotą pomarańczę.