Dorsz duszony z warzywami po grecku.

Mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na dobrą rybę duszoną z warzywami.

bianco pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Wprawdzie w Grecji to danie przygotowuje się najczęściej z solonym dorszem, jednak równie dobrze można je zrobić ze świeżą dowolną rybą.

Solony dorsz jest uwielbiany przez Greków a tradycja jego spożywania sięga dawnych czasów, kiedy konserwowano żywność solą.
Ryba jest tak mocno nasolona że wygląda jak sucha i trzeba ją moczyć około trzech dni zmieniając co jakiś czas wodę.

market pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Dorsz duszony po grecku nazywa się z włoskiego bianco i jak sama nazwa wskazuje, jest w białym sosie.
Jednak innowacja z dodaniem przecieru pomidorowego jest równie smaczna i szczególnie lubiana w moim domu.

20200110_140951.jpg20200110_140936.jpg

Zdjęcia własne

Jak wspomniałam, rybę dusi się z warzywami. Podstawą są ziemniaki a dodatkowo co kto lubi, ja trzymam się pysznej wersji mojej Teściowej z porami.

WYKONANIE:

Do garnka wkładamy pokrojone na większe kawałki warzywa i zalewamy je wodą, tak żeby były nią przykryte. Przyprawiamy dowolnie i gotujemy.

20200110_133810.jpg
Zdjęcie własne

Kiedy warzywa są już prawie miękkie, kładziemy na nich kawałki ryby i dusimy pod przykryciem.
Ryba będzie gotowa już po kilku minutach, poznamy to bardzo łatwo bo nabierze białego koloru.

20200110_133935.jpg
Zdjęcie własne

Do wersji bianco dodaje się sok z cytryny albo białe wino. Jeśli chcemy przygotować potrawę w sosie pomidorowym, dodajemy przecier do warzyw zanim położymy na nich rybę.

20200110_140905.jpg
Zdjęcie własne

Prawda że łatwe? I na prawdę bardzo, bardzo dobre :)

Smacznego!