Domowy ocet winny.

Tych, którzy znają mnie już od dłuższego czasu, pewnie nie zdziwi fakt iż robię domowy ocet winny. Tych, którzy mnie jeszcze nie znają lub znają troszeczkę, zapewniam iż jest to bardzo prosta procedura.

20210406_173656.jpg

Podobno można zrobić ocet winny z wina, łącząc je z bakteriami octowymi ale przecież wina szkoda, zwłaszcza dobrego i domowego.
O mojej domowej produkcji wina z winogron sposobem greckim już pisałam, zajrzyjcie tutaj.
Nadal robimy z mężem domowe wino każdego roku. Nasze winorośle pięknie owocują a i co roku dochodzą nowe różnych odmian i szczepów.

20201006_101704.jpg20201006_101732.jpg

Ale wróćmy do domowego octu winnego...

Ocet winny był ceniony ze względu na swoje właściwości już w starożytności. Używano go do przyprawiania żywności, konserwowania mięs, a w formie napoju - do gaszenia pragnienia. Pełnił też rolę antybiotyku i środka dezynfekującego.
Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/ocet-winny-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-aa-RpcW-Y2FF-Tcvz.html

Podzielę się z Wami bardzo prostym sposobem na jego domową produkcję.
Potrzebne są jedynie wytłoki z winogron pozostałe po robieniu wina, skórka z ciemnego chleba i woda.
Odciśnięte winogrona po pierwszej fermentacji najczęściej wyrzucamy. No, chyba że hodujemy świnki które bardzo je lubią...

20201006_101652.jpg20201006_105222.jpg

Z tych wytłoczyn możemy jednak zrobić ocet winny. Wystarczy zalać je wodą, dodać skórkę z ciemnego chleba i czekać cierpliwie. Jako woda bardzo dobrze sprawdza się tutaj miękka deszczówka.

20190321_142341.jpg

Robię ocet w zamkniętej plastikowej beczce która stoi na podwórku a kiedy pada deszcz po prostu ją otwieram na kilka chwil.
Długi czas nie widać w beczce jakichś specjalnych zmian i cały proces trwa dość długo bo w sumie całą zimę. Wino robimy wczesną jesienią a potem wytłoczyny leżą sobie w beczce aż do wiosny bo po prostu o nich zapominam.

20190321_142335.jpg

Wiosną ocet jest już gotowy, wystarczy go wybrać z beczki i przelać do butelek. Pozostałe w beczce wytłoczyny teraz nadają się jedynie na kompostownik.

20190321_142356.jpg

Ocet winny zostawiam w butelkach do sklarowania i używam po odcedzeniu. Jeśli butelka zostanie otwarta a jej zawartość nie zużyta do końca, na powierzchni octu robi się gęsty kożuch (taki jak na kobucha), jednak wystarczy go usunąć i ocet nadaje się do użycia.

20210404_175247.jpg

W kuchni greckiej ocet winny jest szeroko stosowany do wszelkich sałatek, marynowania mięs i sosów (w miejsce wina).

W domu używam octu winnego do zapraw na zimę ale też do czyszczenia lodówki, szafek kuchennych i łazienki a również do mycia podłóg. Jest doskonały także do odkamieniania pralki oraz zmywarki do naczyń.

Nie wiem czy z wytłoczyn innych owoców( po produkcji wina) można zrobić ocet ale myślę że jest to możliwe.

20210406_173656.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.