Domówka po grecku czyli tradycyjne przekąski greckie.
Faktem jest, że Grecy rzadko zapraszają gości do swoich domów i najczęściej spotykają się w różnych miejscach „na mieście”. Obecnie jednak, podczas stanu wyjątkowego, wychodzenie z domów jest możliwe tylko w ważnych przypadkach a domówki w sumie też zrobić nie można, ale jakby nie było - jeść trzeba.
Zdjęcie własne
Ale wyobraźmy sobie że w naszym życiu nic się ostatnio nie zmieniło i urządzamy domówkę po grecku... Zapraszam więc na greckie przekąski :)
Zdjęcie włąsne
Greckich przekąsek jest sporo i podobnie jak w Polsce stół się ugina. Polskie gospodynie mają jednak moim zdaniem większą fantazję bo często podają coś swojego albo coś nowego, bawią się nie tylko smakiem, ale też kolorem i formą przekąsek. Greckie przekąski są tradycyjne i takie powinny pozostać żeby pani domu nie spotkała się z krytyką.
Zdjęcie własne
SERY
Sery to podstawa, obowiązkowo musi być ser feta i ser żółty. Sery krojone w dużą kostkę albo w słupki podaje się na osobnym talerzyku.
Zdjęcie własne
Ser feta często jest skropiony oliwą z oliwek i oprószony słodką lub ostrą papryką w proszku, pieprzem i oregano.
Zdjęcie własne
TIROKAFTERI
To znowu ser ale pod postacią pikantnej pasty. Dokładniej jest to twaróg zmiksowany z oliwą z oliwek i najczęściej zieloną świeżą ostrą papryką oraz przyprawami. Wersja z czerwoną ostrą papryką jest oczywiście pikantniejsza.
zdjęcie własne
PITAKIA
Zdjęcie własne
Pitakia to takie małe pity, czyli pierożki. W odróżnieniu od polskich pierogów, nie są gotowane ale pieczone w piekarniku a czasem smażone w głębokim oleju. Pitakia najczęściej robi się z ciasta francuskiego, rzadziej z ciasta filo (tego na baklavę).
Zdjęcie własne
Zdjęcie własne
Nadzienie to przede wszystkim ser feta (tiropitakia) albo ser feta ze szpinakiem (spanakopitakia). Pitakia w innym kształcie to loykanopitakia, czyli parówki coctailowe w cieście francuskim.
Źródło: pixabay.com
Poza mniejszą formą, smakiem nie różnią się od greckich placków z serem - tiropita czy ze szpinakiem - spanakopita -
o których już pisałam, nadzienie robi się w ten sam sposób.
DOLMADAKIA
Źródło: pixabay.com
To z kolei malutkie gołąbki z liści winogron nadziewane ryżem, na pewno je znacie. Obecnie dolmadakia są dostępne w każdym sklepie więc raczej nie robi się ich na co dzień w domu.
Liście winogron na greckie dolmadakia są najpierw marynowane, dlatego mają specyficzny winny smak.
![]() | ![]() |
---|
Zdjęcia własne
TZATZYKI
Bez „cacyków” nie ma jedzenia, są podawane przy każdej okazji. Mój przepis znajdziecie TUTAJ.
KIEFTEDAKIA
Kieftedakia to malutkie kotleciki mielone. Robi się je z mięsa wołowego bez dodatku pieczywa i bez panierki. Często pachną świeżymi ziołami, w zależności od regionu jest to zielona pietruszka, bazylia, kolendra a nawet mięta. Smaży się je w głębokim oleju na rumiano.
Źródło: pixabay.com
SMARZONE WARZYWA
Najczęściej są to papryki, kabaczki i bakłażany. Pokrojone i oczyszczone smaży się na oliwie.
Zdjęcie własne
SAŁATKI
Sałatki w Grecji również są tradycyjne, ogórek zielony z pomidorem i sałatkę grecką najczęściej spotkamy na greckim stole. Poza tym możemy skosztować zielonej sałaty albo surówki z kapusty i marchewki.
Zdjęcie własne
Bardzo lubianą wśród Greków jest również sałatka z tuńczykiem lub z kurczakiem oraz sałatka Cezara, jednak rzadko robi się je w domach.
Często podaje się również oliwki.
PIKLE
Pikle kupuje się w okresach postu, jednak pikle greckie są specyficzne. Warzywa sa twarde, bardzo słone i w octowej zalewie. Nie to co w Polsce, domowe i pyszne
CHLEB I FRYTKI
Bez chleba ani rusz... Grecy jedzą wielkie ilości pieczywa, nawet do obiadu. Chlebem wybiera się oliwę z sałatki i sos z talerza, je się go ze smażonymi warzywami i cacykami.
Frytki, podobnie jak chleb, są bardzo ważne na greckim stole, nawet wśród przystawek.
SOYVLAKIA
Jak zapewne wiecie, soyvlakia to małe greckie szaszłyki wieprzowe lub z kurczaka.
Zdjęcia własne
Latem grilluje się je w ogrodzie, jednak najczęściej zamawia się je z najbliższego Grill-room’u. Są dowiezione cieplutkie, skropione oliwą z sokiem z cytryny w towarzystwie frytek i przypieczonych placków pita.
![]() | ![]() |
---|
Zdjęcia własne
SALAMI
O salami pisałam niedawno tutaj.
Zdjęcie własne
SERWETKI PAPIEROWE – KONIECZNE NA STOLE
Nie wiem czy się zdziwicie, ale wszelkie greckie przystawki są traktowane jako finger food, sztućce są całkowicie zbędne a serwetki bardzo potrzebne i to w dużych ilościach.
I jak? Piszecie się na domówkę po grecku?
Smacznego!
Comments