Domówka po grecku czyli tradycyjne przekąski greckie.
Faktem jest, że Grecy rzadko zapraszają gości do swoich domów i najczęściej spotykają się w różnych miejscach „na mieście”. Obecnie jednak, podczas stanu wyjątkowego, wychodzenie z domów jest możliwe tylko w ważnych przypadkach a domówki w sumie też zrobić nie można, ale jakby nie było - jeść trzeba.
Zdjęcie własne
Ale wyobraźmy sobie że w naszym życiu nic się ostatnio nie zmieniło i urządzamy domówkę po grecku... Zapraszam więc na greckie przekąski :)
Zdjęcie włąsne
Greckich przekąsek jest sporo i podobnie jak w Polsce stół się ugina. Polskie gospodynie mają jednak moim zdaniem większą fantazję bo często podają coś swojego albo coś nowego, bawią się nie tylko smakiem, ale też kolorem i formą przekąsek. Greckie przekąski są tradycyjne i takie powinny pozostać żeby pani domu nie spotkała się z krytyką.
Zdjęcie własne
SERY
Sery to podstawa, obowiązkowo musi być ser feta i ser żółty. Sery krojone w dużą kostkę albo w słupki podaje się na osobnym talerzyku.
Zdjęcie własne
Ser feta często jest skropiony oliwą z oliwek i oprószony słodką lub ostrą papryką w proszku, pieprzem i oregano.
Zdjęcie własne
TIROKAFTERI
To znowu ser ale pod postacią pikantnej pasty. Dokładniej jest to twaróg zmiksowany z oliwą z oliwek i najczęściej zieloną świeżą ostrą papryką oraz przyprawami. Wersja z czerwoną ostrą papryką jest oczywiście pikantniejsza.
zdjęcie własne
PITAKIA
Zdjęcie własne
Pitakia to takie małe pity, czyli pierożki. W odróżnieniu od polskich pierogów, nie są gotowane ale pieczone w piekarniku a czasem smażone w głębokim oleju. Pitakia najczęściej robi się z ciasta francuskiego, rzadziej z ciasta filo (tego na baklavę).
Zdjęcie własne
Zdjęcie własne
Nadzienie to przede wszystkim ser feta (tiropitakia) albo ser feta ze szpinakiem (spanakopitakia). Pitakia w innym kształcie to loykanopitakia, czyli parówki coctailowe w cieście francuskim.
Źródło: pixabay.com
Poza mniejszą formą, smakiem nie różnią się od greckich placków z serem - tiropita czy ze szpinakiem - spanakopita -
o których już pisałam, nadzienie robi się w ten sam sposób.
DOLMADAKIA
Źródło: pixabay.com
To z kolei malutkie gołąbki z liści winogron nadziewane ryżem, na pewno je znacie. Obecnie dolmadakia są dostępne w każdym sklepie więc raczej nie robi się ich na co dzień w domu.
Liście winogron na greckie dolmadakia są najpierw marynowane, dlatego mają specyficzny winny smak.
Zdjęcia własne
TZATZYKI
Bez „cacyków” nie ma jedzenia, są podawane przy każdej okazji. Mój przepis znajdziecie TUTAJ.
KIEFTEDAKIA
Kieftedakia to malutkie kotleciki mielone. Robi się je z mięsa wołowego bez dodatku pieczywa i bez panierki. Często pachną świeżymi ziołami, w zależności od regionu jest to zielona pietruszka, bazylia, kolendra a nawet mięta. Smaży się je w głębokim oleju na rumiano.
Źródło: pixabay.com
SMARZONE WARZYWA
Najczęściej są to papryki, kabaczki i bakłażany. Pokrojone i oczyszczone smaży się na oliwie.
Zdjęcie własne
SAŁATKI
Sałatki w Grecji również są tradycyjne, ogórek zielony z pomidorem i sałatkę grecką najczęściej spotkamy na greckim stole. Poza tym możemy skosztować zielonej sałaty albo surówki z kapusty i marchewki.
Zdjęcie własne
Bardzo lubianą wśród Greków jest również sałatka z tuńczykiem lub z kurczakiem oraz sałatka Cezara, jednak rzadko robi się je w domach.
Często podaje się również oliwki.
PIKLE
Pikle kupuje się w okresach postu, jednak pikle greckie są specyficzne. Warzywa sa twarde, bardzo słone i w octowej zalewie. Nie to co w Polsce, domowe i pyszne
CHLEB I FRYTKI
Bez chleba ani rusz... Grecy jedzą wielkie ilości pieczywa, nawet do obiadu. Chlebem wybiera się oliwę z sałatki i sos z talerza, je się go ze smażonymi warzywami i cacykami.
Frytki, podobnie jak chleb, są bardzo ważne na greckim stole, nawet wśród przystawek.
SOYVLAKIA
Jak zapewne wiecie, soyvlakia to małe greckie szaszłyki wieprzowe lub z kurczaka.
Zdjęcia własne
Latem grilluje się je w ogrodzie, jednak najczęściej zamawia się je z najbliższego Grill-room’u. Są dowiezione cieplutkie, skropione oliwą z sokiem z cytryny w towarzystwie frytek i przypieczonych placków pita.
Zdjęcia własne
SALAMI
O salami pisałam niedawno tutaj.
Zdjęcie własne
SERWETKI PAPIEROWE – KONIECZNE NA STOLE
Nie wiem czy się zdziwicie, ale wszelkie greckie przystawki są traktowane jako finger food, sztućce są całkowicie zbędne a serwetki bardzo potrzebne i to w dużych ilościach.
I jak? Piszecie się na domówkę po grecku?
Smacznego!
Comments