"Crème fraîche" czy jogurt? Grecy stawiają na jogurt.

Tak, to prawda - Grecy nie używają śmietany.
Jedynym wyjątkiem z jakim się spotkałam to Sphagetti Carbonara ale to w sumie jest danie włoskie a nie greckie.

W greckich sklepach można kupić jedynie śmietankę 36% w kartoniku. Nie ma żadnej innej, zwłaszcza kwaśnej, za którą czasami tęsknię.

sandwich-1489262_1280.jpg
Źródło: pixabay.com.

Zamiast śmietany w Grecji używa się jogurtu. Oczywiście tego greckiego, który jest bardzo gęsty i można go dosłownie kroić nożem a turyści często myślą że to jest serek.

Zapewne znacie greckie cacyki, ta przystawka w Grecji pasuje do wszystkich dań bez wyjątku. I nie ma znaczenia jaka jest pora dnia (lub nocy).

image.png
Zdjęcie autorstwa @whitas.

Jogurt jest dodawany również do zapiekanek i zapiekanych warzyw, w miejsce beszamela.

eggplant-838314_1280.jpgvegetarian-1468416_1280.jpg

Źródło: pixabay.com.

Z dodatkiem jogurtu piecze się również ciasta, puszyste ciasta jogurtowe, zapewne znane większości z Was.
W miniony tłusty czwartek, z braku śmietany dodałam jogurt do ciasta na faworki. Przyznam, że ciasto było bardziej elastyczne aczkolwiek twarde jak trzeba. Podczas wyrabiania bardzo szybko pojawiły się w nim pęcherzyki a gotowe faworki były bardzo dobre.

sandwich-1489263_1280.jpg
Źródło: pixabay.com.

Bardzo popularne są w Grecji również lody jogurtowe we wszystkich smakach i zimne desery jogurtowo-owocowe.
Podczas upalnego lata deser jogurtowo-ananasowy orzeźwi nawet najbardziej rozgrzane słońcem osoby.

20190219_120933.jpg20190206_182756.jpg

Jogurt ze świeżymi owocami i cynamonem, polecam! Zdjęcie własne.

Jednak największym przebojem wśród greckich deserów jest jogurt z miodem i orzechami, nazywany deserem bogów.
Wykonanie jest banalnie proste... Jogurt naturalny polewamy miodem i posypujemy orzechami włoskimi.
Uważajcie, bo według Greków ten deser to afrodyzjak :)

ice-cream-1101396_1280.jpgparfait-698633_1280.jpg

Źródło: pixabay.com.

Z Crème fraîche jeszcze się w Grecji nie spotkałam ;)

Post zgłaszam do Tematów Tygodnia (63), do tematu 3 "Crème fraîche" .