Codziennie jem pomidory, jak Grek!

Z Waszych przepisów i postów powoli wygląda jesień a wokół mnie jeszcze dojrzewają pomidory i papryki, o których jak dotąd nie napisałam tego roku. Wprawdzie nie ma już wielkiego wysypu bo upały dały się roślinom we znaki ale sezon nadal trwa.

20161001_185301.jpg

Dzisiaj będzie o pomidorach, bez których Grecy nie wyobrażają sobie życia a nawet dnia. Nie ukrywam że i ja powoli do takich osób należę - dzień bez pomidora to dzień stracony.
Gdzieś kiedyś czytałam że będąc za granicą powinno się spożywać miejscowe dary natury i zapewne coś w tym jest bo mój organizm bardzo się przestawił na kuchnię grecką a zwłaszcza na pomidory.

20180614_150538.jpg
każdy Grek zadowoli się takim posiłkiem

Aczkolwiek w mojej kuchni gotuję niektóre polskie dania to za wieloma już mniej tęsknię, np za sosami - pomidorowy nawet codziennie jak najbardziej mi odpowiada. Całe moje żywienie zmieniło się w Grecji na lepsze (tak sądzę!) ale o tym może napiszę innym razem.

20180607_112012.jpg
to moja ulubiona ostatnio fasola, do sałatki pasuje idealnie (oczywiście ugotowana!)

Wróćmy do pomidorów... Otóż kuchnia grecka nie mogłaby raczej istnieć bez pomidorów. Pomidor (tomata), pod różną postacią, gości codziennie na greckich stołach - świeży, suszony, krojony, z puszki lub w formie przecieru. Czy warto jeść pomidory? I to na co dzień jak Grecy?

20180723_190224.jpg
Zagadka: kto zgadnie jaki szkodnik obgryza pomidory w moim ogrodzie? Podpowiem że jest to bardzo sympatyczne stworzenie...

Mieszkając w Polsce lubiłam świeże pomidory w lecie, na kanapce lub w sałatce. Po pierwszym lecie spędzonym na Korfu kupne pomidory w Polsce przestały mi smakować. Nie miały już dla mnie ani smaku ani zapachu.

20180724_133432(2).jpg

Tutaj, jak pomidory z ogródka leżą w kuchni na półmisku to pachnie nimi cały dom, dokładnie tak jak pachną polskie jabłka jesienią. Latem jem codziennie pomidory z ogródka, na kanapce, w sałatce (najbardziej lubię z majonezem a nie po grecku), podsmażone z kabaczkiem lub jakiem, robię, zupy i zapiekanki.

20180724_133548(2).jpg

Uprawiam więc namiętnie pomidory różnych gatunków w ogrodzie i oczywiście robię zapasy na zimę (na końcu posta zamieściłam zdjęcie unikatowej odmiany).
Okazuje się, że pomidor ma wiele właściwości bardzo cennych dla naszego zdrowia, zarówno świeży, jak i przetworzony.

20180724_133617(2).jpg

Warto jeść pomidory, bo zawierają antyutleniacz - likopen - czerwony barwnik (jest to najsilniejszy antyutleniacz z grupy karetonoidów). Ciekawostką jest, że likopen nie ginie w obróbce cieplnej ani nie utlenia się w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Dlatego jak najbardziej powinniśmy dodawać do posiłków przecier pomidorowy, jak Grecy.

20180724_133631(2).jpg

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną, podobnie jak marchewka. Babcia mojego męża robiła okłady ze świeżego pomidora na poparzenia słoneczne. Wiecie że można z soku z pomidorów zrobić tonic do przemywania twarzy? Podobno usuwa przebarwienia i cudownie nawilża skórę ale jeszcze nie próbowałam.

20180820_225717.jpg

Pomidory działają moczopędnie więc ich spożywanie może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Mają dużo witaminy C, A i E, potasu, błonnika i innych wartościowych składników jednak dokładną analizę pomidorów zostawię dla naszych specjalistek @anna.urbanska i @zdrowie.

20180821_222855.jpg

Ktoś może powiedzieć, że fajnie mi się gada o pomidorach, bo mieszkam w słonecznej Grecji. Ale w Grecji, tak samo jak w Polsce, w okresie zimowym spożywa się głównie przetwory z pomidorów. Natomiast latem, można mieć swoje pomidory nawet z doniczki na balkonie lub parapecie okiennym. Na pewno będą lepsze w smaku i zdrowsze niż te ze sklepu, jedzcie więc pomidory w dowolnej postaci - na zdrowie!

20180821_172605.jpg
pomidory przygotowane do suszenia na słońcu

Moje zapasy na zimę z pomidorów to głównie przecier (link do przepisu poniżej), pomidory mrożone pokrojone na kawałki a koktailowe w całości i pomidory suszone. Robię jeszcze koktailowe w ostrej zalewie i trzymam słoiki w lodówce.

20180730_140528.jpg

Kilka moich przepisów z pomidorami:
Domowy przecier pomidorowy na szybko
Moje mrożonki - papryki i nie tylko
Pomidory w moim greckim ogrodzie
Makaron z mięsem mielonym w greckim sosie pomidorowym
Pomidory i papryki faszerowane zapiekane w sosie pomidorowym
Jajka sadzone po grecku
Pastitsado - specjalność kuchni korfiańskiej
Sałatka grecka

20170810_000328.jpg
takie pomidory też bywają w moim ogrodzie :D

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy