Co można zrobić z 5 litrów koziego mleka?

Tytuł tego wpisu może Wam się wydać banalny ...
Udowodnię Wam jednak, że z 5 litrów koziego mleka można uzyskać wcale niemałą ilość produktów mlecznych na potrzeby rodziny.

image.png

Piszę o kozim mleku bo takowe posiadam - a dokładniej mówiąc, posiadają je moje kozy i pozwalają mi je spożytkować.

1) ŚMIETANA

Jeśli mleko postoi w lodówce przez np całą noc, to rano na jego powierzchni zobaczymy warstwę śmietany. Dosyć gęstej śmietany.
Śmietanę zbieram do słoika albo pojemnika po jogurcie (wiaderko o pojemności 1 kg bo w nim wygodnie się blenduje śmietanę na masło).

2) MASŁO

Z 10 litrów koziego mleka otrzymuję ponad kostkę masła (300-350 gram).

20190312_112035.jpg

3) MAŚLANKA

Bardzo dobra, jeśli oczywiście ktoś lubi. Mam jej około pół szklanki.

4) SER PODPUSZCZKOWY

Z odtłuszczonego mleka robię ser podpuszczkowy. Najbardziej smakuje mi ser typu graviera i oczywiście koryciński ale równie dobrze może być solankowy.
Z 5 litrów koziego mleka otrzymuję prawie 600 g sera podpuszczkowego (odciśniętego).

20190312_132635.jpg20190312_133016.jpg
20190314_132002.jpg20190316_170724.jpg

5) SERWATKA

Skoro otrzymałam około 600 g sera podpuszczkowego oraz większą kostkę masła i maślankę, to zostaje mi około 4 litrów serwatki.
Ponieważ zrobiłam ser podpuszczkowy ze świeżego (słodkiego) mleka to serwatka nie jest kwaśna.

Co z nią zrobić?
Odpowiedź jest prosta:

6) TWAROŻEK

Teraz odpowiedź jest dla mnie prosta ale długi czas wcale takową nie była.
Jak zrobić twarożek ze słodkiej serwatki?
Zakwasić!
Zakwasić, bo jak się okazuje, kozie mleko nie kwasi się tak szybko jak mleko krowie.
Okazuje się również, że po produkcji sera podpuszczkowego, z pozostałej serwatki można pozyskać kolejny ser. Wprawdzie w małych ilościach, ale jednak.

20190317_093500.jpg20190312_165616.jpg

Serwatkę zakwaszam sokiem z cytryny (można też octem), sok z jednej dużej cytryny w zupełności wystarczy. Dodaję też dużą szczyptę soli i podgrzewam serwatkę.
Doprowadzenie serwatki do wrzenia zajmuje o wiele więcej czasu niż zagotowanie mleka. Jednak tak samo jak mleko, serwatka wykipi jeśli nie będziemy uważni.

Jak już wspomniałam twarożku będzie mało, ale będzie. Żeby zrobić np sernik, zbieram go w zamrażarce. Nic mu się nie dzieje, obiecuję!
Zawsze jednak można go zjeść na śniadanie, a sok z cytryny nie jest w ogóle wyczuwalny.

7) KOLEJNA SERWATKA (o kwaskowatym smaku)

Uwielbiana przez wszystkie moje zwierzęta. Bardzo chętnie piją ją moje psy, kaczki i kury.

PODSUMOWANIE:

Warto?
Warto!

Oczywiście zamiast sera można zrobić jogurt czy kefir. Można również nie zbierać śmietany (i nie robić masła) a zrobić tłusty ser. Można także całe mleko zakwasić na twarożek.
Możliwości jest sporo... a moje kózki nadal są szczęśliwe.

Smacznego :)

Zdjęcia własne by @grecki-bazar ewy.