Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym.
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym to kolejny deser keto dla mojego męża, łatwy i szybki do przygotowania.
Składniki
Ciasto
- 6 jajek
- 90 gram mąki kokosowej
- kakao (3 łyżki)
- 120 g roztopionego masła
- wanilia
- trochę wody
- stewia albo inny słodzik wedle uznania
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 300 g śmietanki 36%
- opakowanie serka kremowego albo mascarpone
- stewia albo inny słodzik do smaku
- wanilia
Wykonanie
Ubiłam jajka a potem powoli dodawałam do nich wymieszane razem sypkie składniki, ciągle mieszając. Odczekałam kilka minut i znowu mieszkałam całość dodając po jednej łyżce zimnej wody, żeby ciasto nie było zbyt suche (10 łyżek wystarczyło).
Tak przygotowane ciasto piekłam 25 minut w okrągłej foremce o obwodzie 22 cm (190 stopni, góra/dół), do suchego patyczka.
Gotowe ciasto zostawiłam do ostygnięcia i w międzyczasie przygotowałam krem śmietankowy.
Śmietankę ubiłam mikserem na sztywno razem ze słodzikiem i wanilią. Na koniec dodałam opakowanie serka kremowego i wymieszałam dokładnie.
Przestudzone ciasto przełożyłam z foremki na duży talerz i przekroilam na pół.
Na jednej połówce ciasta rozsmarowałam cały krem i przykrylam go drugą częścią ciasta.
Ciasto było bardzo dobre, puszyste i wilgotne a krem po prostu doskonały (serek całkowicie niewyczuwalny).
I najważniejsze że takie ciasto bez kalorii można jeść bez wyrzutów sumienia, mniam 😉
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments