Buraczki z natką pietruszki i czosnkiem.

Uwielbiam buraczki pod każdą postacią, po prostu kocham!

Mam dla Was sałatkę z buraczków, którą pierwszy raz jadłam w jednym z hoteli na Korfu, ale w sumie nie znam jej pochodzenia.

Jednak muszę przyznać, że ta sałatka ma typowo greckie akcenty - oliwę i ocet winny. Przy tym nie ma chrzanu ani śmietany, a buraczków nie trzeba trzeć na tarce - wystarczy je pokroić.

IMG_20230906_142212.jpg

Składniki:

  • ugotowane i obrane buraczki
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól i pieprz do smaku

IMG_20230906_142159.jpg

Wykonanie:
Ugotowane i obrane buraczki kroimy na dowolne kawałki. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i rozdrobniony czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem a na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i octem winnym. Mieszamy.

IMG_20230906_142219.jpg

Sałatkę odstawiamy na co najmniej godzinę żeby smaki się połączyły. Jemy z apetytem 🙂

IMG_20230906_142204.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.