Buraczki z natką pietruszki i czosnkiem.
Uwielbiam buraczki pod każdą postacią, po prostu kocham!
Mam dla Was sałatkę z buraczków, którą pierwszy raz jadłam w jednym z hoteli na Korfu, ale w sumie nie znam jej pochodzenia.
Jednak muszę przyznać, że ta sałatka ma typowo greckie akcenty - oliwę i ocet winny. Przy tym nie ma chrzanu ani śmietany, a buraczków nie trzeba trzeć na tarce - wystarczy je pokroić.
Składniki:
- ugotowane i obrane buraczki
- natka pietruszki
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotowane i obrane buraczki kroimy na dowolne kawałki. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę i rozdrobniony czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem a na koniec skrapiamy oliwą z oliwek i octem winnym. Mieszamy.
Sałatkę odstawiamy na co najmniej godzinę żeby smaki się połączyły. Jemy z apetytem 🙂
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments