Briam - warzywa zapiekane po grecku.

Briam to popularne danie kuchni greckiej, są to warzywa zapiekane w piekarniku. Im więcej warzyw, tym danie jest bardziej aromatyczne. Briam robi się z warzyw pokrojonych w kostkę lub plastry - kabaczki, bakłażany, marchew, cebula, papryka, pomidory i ziemniaki. Wszystkie warzywa lata w jednym daniu. Można je urozmaicić dodając mięso (np wieprzowe pokrojone w kawałki jak na gulasz) ale w Grecji najczęściej jest to danie jarskie. Briam to przykład łatwego dania jednogarnkowego - tak głównie gotuje się w Grecji.

Składniki na briam (nie podaję ilości warzyw, która zależy od tego na ile osób będziecie gotować, czyli od wielkości blaszki do pieczenia):

  • bakłażany i kabaczki (jeśli są duże, obieramy je ze skórki i usuwamy nadmiar nasion)
  • papryki
  • marchewka
  • cebula
  • ziemniaki
  • pomidory
  • czosnek
  • oliwa i woda
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 listki laurowe
  • przecier lub sos pomidorowy (nie koniecznie)
  • poszatkowana zielenina (pietruszka, koperek, seler - co kto lubi i jeśli lubi)

20170724_233405.jpg

Wykonanie:

  • Warzywa kroimy na grubą kostkę lub w plastry, układamy ściśle i na przemian na blasze do pieczenia.
  • Posypujemy równomiernie solą i pieprzem.
  • Polewamy oliwą i podlewamy wodą (warzywa muszą być do połowy zanurzone).
  • Jeśli chcemy z pomidorowo to polewamy potrawę równomiernie sosem pomidorowym lub przecierem zmieszanym z wodą.
  • Pieczemy w piekarniku (180 - 200 stopni, termoobieg albo pieczenie góra/dół) około godziny (aż warzywa będą miękkie i zrumienione), w razie potrzeby podlewamy troszkę wodą. Jeśli dodacie mięso w kawałkach czas pieczenia nie powinien się wiele zmienić.
    Gotowe danie posypujemy poszatkowaną zieleniną, jeśli lubimy oczywiście.

20170725_181026.jpg

Polecam również tarty twardy ser kozi na górę (na zdjęciu mój domowy). Kawałek sera feta także jest jak najbardziej wskazany :)
Smacznego!