Briam - warzywa zapiekane po grecku.
Briam to popularne danie kuchni greckiej, są to warzywa zapiekane w piekarniku. Im więcej warzyw, tym danie jest bardziej aromatyczne. Briam robi się z warzyw pokrojonych w kostkę lub plastry - kabaczki, bakłażany, marchew, cebula, papryka, pomidory i ziemniaki. Wszystkie warzywa lata w jednym daniu. Można je urozmaicić dodając mięso (np wieprzowe pokrojone w kawałki jak na gulasz) ale w Grecji najczęściej jest to danie jarskie. Briam to przykład łatwego dania jednogarnkowego - tak głównie gotuje się w Grecji.
Składniki na briam (nie podaję ilości warzyw, która zależy od tego na ile osób będziecie gotować, czyli od wielkości blaszki do pieczenia):
- bakłażany i kabaczki (jeśli są duże, obieramy je ze skórki i usuwamy nadmiar nasion)
- papryki
- marchewka
- cebula
- ziemniaki
- pomidory
- czosnek
- oliwa i woda
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 listki laurowe
- przecier lub sos pomidorowy (nie koniecznie)
- poszatkowana zielenina (pietruszka, koperek, seler - co kto lubi i jeśli lubi)
Wykonanie:
- Warzywa kroimy na grubą kostkę lub w plastry, układamy ściśle i na przemian na blasze do pieczenia.
- Posypujemy równomiernie solą i pieprzem.
- Polewamy oliwą i podlewamy wodą (warzywa muszą być do połowy zanurzone).
- Jeśli chcemy z pomidorowo to polewamy potrawę równomiernie sosem pomidorowym lub przecierem zmieszanym z wodą.
- Pieczemy w piekarniku (180 - 200 stopni, termoobieg albo pieczenie góra/dół) około godziny (aż warzywa będą miękkie i zrumienione), w razie potrzeby podlewamy troszkę wodą. Jeśli dodacie mięso w kawałkach czas pieczenia nie powinien się wiele zmienić.
Gotowe danie posypujemy poszatkowaną zieleniną, jeśli lubimy oczywiście.
Polecam również tarty twardy ser kozi na górę (na zdjęciu mój domowy). Kawałek sera feta także jest jak najbardziej wskazany :)
Smacznego!
Comments