"Briam" czyli grecki bigos nie tylko na lato - #pl-kuchniakonkurs

Grecki briam to jedna z moich ulubionych potraw. Ma to do siebie że można ją zrobić z dowolnych składników, znaczy warzyw - wszystkie się nadają a im jest ich więcej tym lepiej.

20180716_172733.jpg

Można porównać tą potrawę do "bigosu na winie" bo jakie warzywo się nawinie jest mile widziane.
To samo dotyczy przypraw, każdy przyprawi po swojemu i zawsze będzie dobre. Myślę że briam można z przymrużeniem oka porównać także do leczo.

20180716_151611.jpg

Briam najczęściej robi się latem (ale nie tylko) kiedy są dostępne świeże warzywa w przydomowych ogródkach.
Ten "grecki bigos" można robić w garnku (duszony) albo w piekarniku (zapiekany). Obydwie wersje są pyszne, gwarantuję!

20180716_152853.jpg

Jednak mniej zachodu jest z wersją zapiekaną bo nie trzeba ani doglądać ani mieszać.

Składniki:

  • dowolne warzywa - jakiekolwiek, jakie lubicie, jakie macie pod ręką w lodówce lub w ogrodzie, jakie są aktualnie w sprzedaży.

20180729_205441.jpg

U mnie zazwyczaj są warzywa z ogródka, obecnie to kolorowa papryka, pomidory, cukinia, bakłażan ciemny i biały a ze sklepu cebula, ziemniaki i czosnek. Doskonale nadaje się również marchewka, por, brokuł, kalafior i wszelaka zieleninka. Dla smakoszy ostrych smaków także nie ma przeszkód - dodajcie ostre papryczki, chilli lub ginger.

20180802_125021.jpg

Osoby mięsożerne mogą dodać poćwiartowanego kurczaka lub wieprzowinę pokrojoną jak na gulasz, kiełbasy się w Grecji nie dodaje ale pewnie też można spróbować.

Wykonanie:

Warzywa kroimy dowolnie ale nie za drobno i układamy w kolorowym nieładzie na blasze do pieczenia dowolnej wielkości. Takie średniej wielkości kawałki zapiekają się cudownie i w miarę szybko.

Doprawiamy - ja dodaję sól, pieprz (często ziołowy), curry, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie i czasami dodatkowo przecier lub sos pomidorowy oprócz świeżych pomidorów.
Pomidorki koktailowe dodaję w całości a te większe kroję.

20180802_143011.jpg

Żeby warzywa się ładnie zapiekły skrapiamy je równomiernie oliwą z oliwek (lub inną).

20180716_152949.jpg

Można wymieszać ale ja tego nie robię, podczas pieczenia samo się wymiesza ;)

Żeby potrawa się nie przypaliła i żeby powstał pyszny sosik potrzebna jest woda. Podlewam całość dwoma szklankami wody na dużą blachę.

20180802_143507.jpg

Pieczemy - 200 stopni, góra-dół przez godzinę.
Ponieważ pomidorów w ogrodzie mam aktualnie dostatek rozłożyłam jeszcze na górę ich grube plastry, przecieru ani sosu pomidorowego nie dodałam tym razem.

20180802_150615.jpg

Pieczemy... potrawa jest gotowa jeśli ziemniaki po nakłuciu pękają, są przypieczone z zewnątrz ale miękkie w środku.

20180802_155638.jpg

Mój mąż nie lubi cebuli zapiekanej w ten sposób więc cała jest dla mnie :) przepyszna i karmelowa w smaku.

20180716_172557.jpg

20180802_155645.jpg

Do gotowego dania dodatek dowolnego sera jest mile widziany i jak najbardziej w greckim stylu. Może to być tarty (twardy i pikantny) albo feta czy tofu.

20180716_172733.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne, by @grecki-bazar-ewy.