Baklava w kształcie roladek - obiecany przepis Ewy + dodatek specjalny.

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na pyszną i bardzo słodką orzechową baklavę. Był to przepis na ciasto, które po upieczeniu kroi się na porcje.

Jednak bardzo popularna jest także baklava w kształcie roladek, obiecałam że i taki przepis napiszę. Spore zainteresowanie roladkową formą baklavy wykazała @sweetsandbeyond i to właśnie Jej dedykuję dzisiejszy wpis.

20180114_145752.jpg
baklava w kształcie roladki

Przepis jest taki sam jak poprzedni który udostępniłam, różni się tylko wykonaniem.
Zajrzyjcie więc do tego linka po instrukcje na masę orzechową i syrop oraz po informacje o cieście greckim filo a tutaj przedstawię sposób wykonania roladek (żeby się nie powtarzać).

Wykonanie:

Podobnie jak w moim poprzednim przepisie, ciasto filo należy rozmrozić ale powinno być jeszcze zimne żeby się nie kruszyło.
Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem (pędzelkiem) i układamy jeden na drugim. Do zrobienia 1 rulonu, który pokroimy na roladki wystarczą 3 płaty ciasta. Na tym ostatnim równomiernie rozsypujemy przygotowane orzechy z cynamonem ale tylko na jednym brzegu.

20180114_123537.jpg

Całość ostrożnie zwijamy w rulon. Może być nierówny - to nie ma znaczenia, uważamy tylko żeby ciasto się nie potargało (bo jest na prawdę delikatne i cienkie jak pergamin).

Czynność powtarzamy a gotowe rulony układamy na blasze do pieczenia w niewielkich odstępach (bo napowietrzą się jak już upieczone polejemy syropem). Smarujemy je jeszcze na górze roztopionym masłem.

Gotowe rulony nacinamy ostrym nożem na dowolnej długości roladki, im będą mniejsze tym bardziej fikuśne i łatwiejsze do spałaszowania.

20180114_125515.jpg

Pieczemy (170 stopni) aż ciasto się zarumieni i w tym czasie gotujemy syrop.
Gorące ciasto polewamy dokładnie chochlą do zupy gorącym syropem. Uwaga! Będzie syczeć i bulgotać aż syrop wsiąknie w ciasto które urośnie na Waszych oczach.

Ciasto zostawiamy do wystudzenia a i nadmiar syropu w nie wsiąknie w między czasie i nic nie będzie kapać.
Można jeść palcami albo widelczykami do tortów i innych słodyczy.

20180114_145801.jpg

Jak już wspominałam w poprzednim wpisie o baklavie, nie polecam gotowej z marketu. Jest to najczęściej samo ciasto nasączone syropem i jeszcze z niego kapie a orzechów trzeba szukać przez lupę z marnym rezultatem.

20180617_222604.jpg

20180617_222626.jpg

20180617_222645.jpg

Dodatek specjalny - roladki z parówek:

To bardzo popularna grecka przekąska z wykorzystaniem ciasta filo albo ciasta francuskiego.
Można wykorzystać cienkie parówki pokrojone na kawałki albo parówki koktailowe (te małe).

Płaty ciasta filo (albo francuskiego) kroimy na paski odpowiadające kawałkom parówek. Paski ciasta smarujemy cienko roztopionym masłem i zawijamy w nie parówki.

20161231_140801.jpg

Układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem na górze i pieczemy aż ciasto się zrumieni.

20161231_140808.jpg

To na prawdę dobra przekąska bardzo popularna w Grecji.

Smacznego!

Zdjęcia by @grecki-bazar-ewy