Awgolemono - grecki rosół jajeczno-cytrynowy.

Gdy byłam mała Babcia robiła mi rosół z jajkiem (lub być może żółtkiem). Byłam strasznym niejadkiem ale ten rosół Babci pamiętam doskonale, był dobry pod warunkiem że nic innego w nim nie pływało ;)

Gdy mój mąż Spyros na początku naszej znajomości postanowił nakarmić mnie grecką zupą jajeczno-cytrynową byłam przerażona - no bo co wspólnego ma cytryna z rosołem?

20180509_180157.jpg

A jednak nie jest źle... Ba, nawet jest bardzo dobrze i wręcz doskonale!

Awgolemono to jedna z najpopularniejszych zup greckim, których w sumie jest niewiele bo chyba nie ten klimat. Ponadto zupy w Grecji mają to do siebie ze nie są jakby zupami które znamy, tzn. są bardzo gęste. Nie ma w nich wody, zupy znaczy ;) Co kraj to obyczaj...

20180509_180230.jpg

Awgolemono występuje w kuchni greckiej również jako sos, napiszę i o takim sosie. Generalnie chodzi o to że ma być jajko i cytryna co w rezultacie daje gęstą konsystencję (patrz: majonez) - przepyszną i jedyną w swoim rodzaju.
Zupa ta jest bardzo popularna w Grecji w okresie zimowym, zwłaszcza na Boże Narodzenie i Nowy Rok.

Z greckiego awgo to jajko a lemoni to cytryna. Połączenie tych słów jako awgolemono jest przykładem greckiego słowotwórstwa.

Ąwgolemono udaje się najlepiej na drobiu, czyli na indyku lub tłustej wiejskiej kurze (takie są przynajmniej tradycje na Korfu). Do rosołu dodaje się jedynie sól i pieprz, nic więcej. Jest to więc czysty rosół bez warzyw. Poza tym tą zupę robi się zawsze z ryżem.

Składniki :

  • mięso na rosół (wskazany indyk lub tłusta kura)
  • ryż - moja Teściowa odmierza szklaneczkę do wina suchego ryżu na 1 osobę
  • kilka świeżych jajek, najlepiej wiejskich (w zależności od ilości dodanych jajek zupa ma intensywniejszy smak i kolor)
  • sok z cytryny wedle uznania
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ćwiartujemy mięso i gotujemy rosół, pomalutku i bez pośpiechu. Często robię to poprzedniego dnia wieczorem.

20180509_171209.jpg

Z gotowego rosołu wyjmujemy mięso (miękkie oczywiście) i do wrzącego wsypujemy ryż. Ryż jednak najpierw płuczemy 2-3 razy (czyli zalewamy wodą, mieszamy aż woda zrobi się mętna, odlewamy wodę itd.).

Gotujemy na wolnym ogniu, zupa powinna być na wpół gęsta więc w razie potrzeby dolewamy trochę wody.

20180509_171159.jpg

Gdy ryż jest już gotowy ubijamy jajka, można ubić białka i żółtka osobno (zupa będzie bardziej puszysta).

20180106_134438.jpg

Wyciskamy sok z cytryn do osobnego naczynia.

20180509_171552.jpg

Zupę zdejmujemy z ognia. Do ubitych jajek (żółtek) powoli wlewamy 1-2 chochle rosołu z ryżem i delikatnie mieszamy, dodajemy powoli ubite białka.

20180106_140042.jpg

Tą masę powolutku wlewamy do garnka z zupą, lekko mieszamy. Zupa od razu nabierze kremowej konsystencji.

20180106_140058.jpg

20180509_171728.jpg

20180509_171845.jpg

Na koniec wlewamy powoli sok z cytryny w dowolnej ilości.

20180106_140140.jpg

Dodatkowy sok z cytryny lub połówki cytryn zawsze są na stole u mojej Teściowej, kto chce bardziej cytrynowo może sobie dogodzić.
Wyjęte z rosołu ugotowane mięso podaje się na osobnym półmisku.

Jak nakarmić kilkuosobową rodzinę lub gości?

Zrobić awgolemono a obgotowane mięso podpiec w piekarniku z ziemniakami. W ten sposób mamy pyszne drugie danie do którego pasuje dowolna sałatka i wszelkie sery.

20180509_180132.jpg

Awgolemono z polską nutą:
Wyjęte z rosołu ugotowane mięso obrać z kości, drobno pokroić i podawać razem z zupą.

20180509_180211.jpg

A na koniec porównanie tego dania z użyciem jajek ze sklepu i jajek od moich szczęśliwych kurek... Inna konsystencja, inny kolor a przede wszystkim inny smak.

20180106_140632.jpg

20180509_180240.jpg

Smacznego!

zdjęcia by @grecki-bazar-ewy