Wątróbka z kaczki (February 13 2022)
Nie wiem czy jedliście kiedyś wątróbkę z innego drobiu niż kurczak, ja miałam takie okazje.
Przez ostatnie lata, oprócz wątróbki z kurczaka, często jem wątróbkę z kaczki.
Jako że mam swoją małą hodowlę kaczek, wątróbki gotuję osobno, tak jak te z kurczaka.
Smakowo nie ma żadnej różnicy, jedynie wątróbka z kaczki jest troszkę większa od tej z kurczaka.
Z kolei wątróbka z indyka po usmażeniu ma gorzkawy posmak, podobnie jak wątróbka z królika - też próbowałam. Według mnie lepiej zrobić z nich pasztet niż jeść smażone z cebulką 😉
Wracając do wątróbki z kaczki i z kurczaka, w zależności od tego na jakim tłuszczu smażyłam, danie smakowało i wyglądało inaczej.
Smażona na oliwie z oliwek wątróbka, jest jasna i delikatna. Ostatnio testuję masło klarowane i olej kokosowy - wątróbki były mocniej wysmażone a cebula bardzo skarmelizowana i słodka w smaku.
Pamiętam że kiedy kupowałam wątróbkę z kurczaka w Polsce, była to sama wątróbka. Natomiast w Grecji wątróbka zawsze jest sprzedawana razem z sercami - taka ciekawostka.
Żeby twardsze serca były szybko miękkie, kroję je w plasterki i smażę razem z wątróbka. Potem wybieram je z patelni dla męża 😉
Uwielbiam wątróbkę 🙂
Smacznego!
Zdjęcia własne by grecki-bazar-ewy.
This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io
Comments