Kalafior faszerowany (January 18 2022)
Kalafior faszerowany to zdecydowanie nowość w mojej kuchni. Danie wyszło bardzo, bardzo dobre więc dzielę się z Wami przepisem.
Przepis jest bardzo prosty, dokładnie tak jak lubię a kalafior wyśmienity.
Potrzebujemy:
- kalafior (ja zrobiłam od razu dwa)
- mięso mielone przygotowane tak jak na kotlety mielone, czyli z jajkiem, cebulką i przyprawami (u mnie było wołowe i bez bułki ale z natką pietruszki)
- boczek wędzony w plasterkach
- trochę oliwy z oliwek
- ser żółty tarty można wymieszać z mięsem mielonym (niekoniecznie)
Do dzieła!
Żeby było więcej farszu w kalafiorze, wycięłam kilka różyczek i głąb. Nie za głęboko żeby kalafior się nie rozleciał.
Powstałe dziury wypełniłam mięsem mielonym, jeszcze trochę farszu dałam na górę kalafiora.
Tak przygotowany kalafior owinęłam plasterkami boczku wędzonego, na górze wbiłam wykałaczkę na wszelki wypadek.
Z drugim kalafiorem poszło dużo szybciej 😉
Kalafiory piekłam w piekarniku na odrobinie oliwy z oliwek. Jeden kalafior pieczemy przez godzinę, moje dwa potrzebowały dwie godziny (góra/dół 160 stopni).
Niestety boczek wędzony dostępny w Grecji nie jest surowy ale parzony, dlatego był bardzo chrupiący ale jak najbardziej jadalny. Następnym razem upiekę kalafiory pod przykryciem, przynajmniej przez połowę czasu pieczenia.
Po przestudzeniu można było z łatwością pokroić faszerowane kalafiory na porcje.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io
Comments