Kaczka pieczona w kapuście (December 14 2021)
Uwielbiam kaczkę pieczoną w kapuście :)
Hodujemy kaczki francuskie więc często mogę delektować się tym pysznym daniem.
Połączenie delikatnego mięsa kaczki hodowanej na wybiegu i kapusty, uważam za rewelację smakową.
Jaka kapusta?
Jaką kto lubi :)
Inny smak potrawy da kapusta czerwona a inny biała, może być również biała mieszana z kiszoną.
Kaczkę pieczoną w kapuście przygotowuję w najprostszy sposób.
Pokrojoną kaczkę opiekam w brytfance. Dodaję pokrojoną cebulę i czosnek, kilka listków laurowych, ziele angielskie, sól, pieprz i curry.
Podsmażoną kaczkę podlewam wodą, przykrywam i wstawiam do piekarnika na co najmniej godzinę.
Poszatkowaną kapustę gotuję w osolonej wodzie i odcedzam.
Na patelni smażę cebulę i czosnek, łączę z ugotowaną kapustą. Przyprawiam i mieszam. Czasami dodaję przecier pomidorowy albo świeżą paprykę, zależy co mam pod ręką.
Tak przygotowaną kapustę wykładam na miękką już kaczkę i wszystko razem piekę jeszcze pół godziny w piekarniku.
To jest ten czas, kiedy smaki i aromaty mieszają się ze sobą.
Kapusta w połączeniu z sosem z kaczki nabiera cudownego smaku.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io
Comments