Kaczka pieczona w kapuście (December 14 2021)

Uwielbiam kaczkę pieczoną w kapuście :)

Hodujemy kaczki francuskie więc często mogę delektować się tym pysznym daniem.
Połączenie delikatnego mięsa kaczki hodowanej na wybiegu i kapusty, uważam za rewelację smakową.

Jaka kapusta?
Jaką kto lubi :)

Inny smak potrawy da kapusta czerwona a inny biała, może być również biała mieszana z kiszoną.

Kaczkę pieczoną w kapuście przygotowuję w najprostszy sposób.

Pokrojoną kaczkę opiekam w brytfance. Dodaję pokrojoną cebulę i czosnek, kilka listków laurowych, ziele angielskie, sól, pieprz i curry.
Podsmażoną kaczkę podlewam wodą, przykrywam i wstawiam do piekarnika na co najmniej godzinę.

Poszatkowaną kapustę gotuję w osolonej wodzie i odcedzam.
Na patelni smażę cebulę i czosnek, łączę z ugotowaną kapustą. Przyprawiam i mieszam. Czasami dodaję przecier pomidorowy albo świeżą paprykę, zależy co mam pod ręką.

Tak przygotowaną kapustę wykładam na miękką już kaczkę i wszystko razem piekę jeszcze pół godziny w piekarniku.
To jest ten czas, kiedy smaki i aromaty mieszają się ze sobą.

Kapusta w połączeniu z sosem z kaczki nabiera cudownego smaku.

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.


This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io


14/12/2021
15537
Daily Activity