Czas na szpinak! (November 5 2021)

Grecka jesień to zdecydowanie czas na świeży szpinak.
Kiedyś już pisałam, że mam bardzo złe wspomnienia szpinakowe z czasów przedszkola i dopiero świeży szpinak na Korfu jakoś pozytywnie do mnie przemówił.

Będąc przedwczoraj na zakupach dojrzałam świeży szpinak na bazarku więc kupiłam całą siatkę, którą starałam się jak najbardziej zapełnić.
Jakiś czas temu wysiałam szpinak w ogrodzie ale jeszcze go nie widać ;)

Jeśli chodzi o połączenie szpinaku z mięsem, to świetnie pasuje z kurczakiem, zwłaszcza z filetem. Ale podczas gdy ja polowałam na szpinak, mąż upolował łopatkę wieprzową.
Łopatkę lubię, dobrze upieczona jest miękka i delikatna.

Zrobiłam więc łopatkę ze szpinakiem w sosie pomidorowym :)

Mięso pokrojone jak na gulasz smażyłam z cebulą na oliwie. Kiedy było już prawie miękkie dodałam sól, pieprz, kilka ząbków czosnku i całą siatkę szpinaku (szpinak kurczy się strasznie podczas obróbki cieplnej).

Kiedy wielka ilość szpinaku zamieniła się w niewielką, dodałam słoik mojego domowego przecieru pomidorowego.
Całość dusiłam na małym ogniu aż mięso było mięciutkie.

Pierwszy raz w życiu ugotowałam wieprzowinę ze szpinakiem i danie wyszło na prawdę pysznie.

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.


This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io


05/11/2021
13911
Daily Activity, Gardening