Jujuba pospolita na Korfu (November 2 2021)
Jujuba pospolita to kolejny owoc ze Wschodu, który jest uprawiany na Korfu w przydomowych ogrodach.
Drzewka jujuby nie są zbyt wysokie jednak istnieje kilka odmian różniących się wielkością owoców.
Okrągłe lub gruszkowate owoce (Τζιτζιφιές) dojrzewają wczesną jesienią i Grecy, wierząc w ich prozdrowotne właściwości, jedzą je w sporych ilościach.
Na mnie te owoce nie zrobiły wrażenia. Ich smak jest podobny do jabłek ale są mało słodkie i takie jakby mdłe. Jednym słowem nie mają jakiegoś specyficznego smaku ani aromatu. Są również bardzo nietrwałe, szybko się marszczą i miękną.
Moim wnukom również owoce jujuby nie bardzo podchodzą.
Jak dotąd nie spotkałam się z przetworami z owoców jujuby na Korfu a i sama na pewno nie będę ich robić.
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy. Wycinki Wikipedia.
This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io
Comments