Śląski żurek na Korfu (October 30 2021)

Mój grecki mąż uwielbia żurek więc często robię go w okresie zimowym.

Żeby zaimponować mężowi polską kuchnią, zawsze mam sporo dodatków w żurku.
Jest mięso, kiełbasa, boczek wędzony i gotowane jajka.

Podczas naszych pobytów w Polsce, mój mąż namiętnie jadł żurek w różnych miejscach, jakież było jego oburzenie kiedy w jednym z lokali podano mu czysty żurek do picia, bez dodatków.

Żurek robię tak jak mnie nauczono w moim śląskim domu.
Gotuję mięso z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę, cebulę i boczek wędzony smażę osobno. Osobno gotuję również jajka.

Potem łącze wędliny i cebulę z wywarem i mięsem. Zwiększam ogień i wlewam zakwas mieszając całość.

Zakwas oczywiście robię sama, jak tradycja nakazuje. Gotowy zakwas rozlewam do małych butelek po wodzie i trzymam w zamrażarce.

Całość trzymam na małym ogniu kilka minut. Gotowe!

Jeszcze powinny być ziemniaki ale i bez nich żurek jest pyszny.

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.


This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io


30/10/2021
23660
Daily Activity, Gardening, Walking