Śląski żurek na Korfu (October 30 2021)
Mój grecki mąż uwielbia żurek więc często robię go w okresie zimowym.
Żeby zaimponować mężowi polską kuchnią, zawsze mam sporo dodatków w żurku.
Jest mięso, kiełbasa, boczek wędzony i gotowane jajka.
Podczas naszych pobytów w Polsce, mój mąż namiętnie jadł żurek w różnych miejscach, jakież było jego oburzenie kiedy w jednym z lokali podano mu czysty żurek do picia, bez dodatków.
Żurek robię tak jak mnie nauczono w moim śląskim domu.
Gotuję mięso z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę, cebulę i boczek wędzony smażę osobno. Osobno gotuję również jajka.
Potem łącze wędliny i cebulę z wywarem i mięsem. Zwiększam ogień i wlewam zakwas mieszając całość.
Zakwas oczywiście robię sama, jak tradycja nakazuje. Gotowy zakwas rozlewam do małych butelek po wodzie i trzymam w zamrażarce.
Całość trzymam na małym ogniu kilka minut. Gotowe!
Jeszcze powinny być ziemniaki ale i bez nich żurek jest pyszny.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io
Comments