Soywlaki czyli greckie szaszłyki

Szaszłyki zajmują chyba czołowe miejsce wśród greckich potraw.
Mogą stanowić zarówno przekąskę jak i danie obiadowe.

Soywlaki są małe, przed upieczeniem mają 80 - 100 gram.
Podawane są z frytkami lub pieczywem.

Pieczone są zawsze na grillu i towarzyszą Grekom na co dzień.
Do zjedzenia szaszłyków niepotrzebne są sztućce. Kawałki mięsa łapie się zebami i przy ich pomocy zsuwa się je z patyczka. Tymże patyczkiem spożywa się frytki nadziewając je i wkładając do ust.
Można również jeść je palcami ;)

Szaszłyki mogą być wieprzowe lub z kurczaka.
Te z kurczaka marynuje się przed pieczeniem, najlepsze są te z piersi - miękkie i kruche.

Szaszłyki wieprzowe tradycyjnie nie powinny być marynowane i powinny mieć 3 kawałki tłustego mięsa (boczek) a dwa kawałki chudego.

Wieprzowe szaszłyki są sprzedawane na wszystkich odpustach kościelnych i na każdym rogu greckich ulic.

Te z kurczaka są uznawane za dietetyczne, chętnie jedzą je dzieci i osoby starsze.

Upieczone szaszłyki posypuje się solą i oregano a potem polewa się zimnym sosem z oliwy i cytryny. Często szaszłyki posypuje się również ostrą papryką.

Szaszłyk może być także składnikiem pity, w miejsce gyrosa.
Tak czy inaczej Grecy jedzą ogromne ilości szaszłyków przez cały rok.

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.