Winogrona sułtańskie w syropie (September 10 2021)
Owoce w syropie to bardzo popularny w Grecji deser. Nie jestem zwolenniczką tego typu słodyczy ale parę słoiczków mieć w domu nie zaszkodzi.
Ponieważ moje winogrona sułtańskie (bezpestkowe) już dojrzały, zrobiłam kilka małych słoiczków w syropie.
Przepis jest bardzo prosty...
Syrop: 2 szklanki cukru i 1 szklanka wody - gotujemy i wrzucamy do syropu oczyszczone owoce.
Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostudzenia.
Zabieg ten powtarzamy 3 razy, do momentu aż owoce nasiąkną syropem i będą szkliste.
Gotowe owoce przekładamy gorące do słoiczków i szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy aż wystygną.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
This report was published via Actifit app (Android | iOS). Check out the original version here on actifit.io
Comments