25 marca - święto narodowe w Grecji i dorsz solony jako świąteczne danie obiadowe.
25 marca w Grecji jest bardzo ważnym dniem ponieważ obchodzone są 2 święta. Pierwsze to święto narodowe z okazji Odzyskania Niepodległości z niewoli tureckiej w 1821 roku. Drugie, to kościelne Evangelizmos, oznaczające "ogłoszenie dobrej nowiny" o nadejściu Chrześcijaństwa, czyli święto "Zwiastowania" (kiedy to Archanioł Gabriel przekazał Marii dobrą nowinę). Jest to więc także Święto Maryjne, obchodzone dla upamiętnienia tego wydarzenia.
Zdjęcie: Klearchos Kapoutsis from Santorini, Greece - ΕπετειακόUploaded by Yarl, CC BY 2.0,
Źródło: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25306880
Największe wydarzenia to defilada wojskowa w Atenach 25 marca i odpowiednio w Salonikach oraz wszystkich miejscowościach, nawet tych najmniejszych.
![]() | ![]() |
---|
![]() | ![]() |
---|
Zdjęcia własne, źródło: publiczna TV grecka
W całym kraju odbywają się defilady uczniów (wszystkich szkół). Jednostek wojskowych, studentów, klubów, policji i straży pożarnej.
Tego roku obchodzono okrągłą bo aż dwusetną rocznicę wyzwolenia Grecji jednak uroczystości mogliśmy oglądać jedynie w TV ze względu na trwający nadal lockdown. Jednak na defiladę w Atenach przybyło wielu zagranicznych gości, m.in Książę Karol, który jest bardzo przywiązany do Grecji. Jako ciekawostkę dodam, że Książę Karol od wielu lat spędza wakacje na mojej wyspie Korfu.
Zdjęcie: Skylax30 - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, Źródło: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86013288
Zdjęcie: Christos Loufopoulos from Athens, GREECE - Λύκεια στην ΠαρέλασηUploaded by FocalPoint, CC BY 2.0, Źródło: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15149491
Obchody 25 marca zostały ustanowione w 1838 roku dekretem królewskim.
W całej Grecji odbywają się parady a oprócz tego jada się specjalny na ten szczególny dzień posiłek: bakaliarso skordalia czyli dorsz po grecku, panierowany i smażony podawany z pastą czosnkową. Tradycja mówi, że dorsz powinien być solony (filet ze skórą). Grecy podtrzymują do dziś starą tradycję, kiedy to w głąb lądu docierały jedynie solone ryby a lodówek oczywiście nie było. 25 marca ze względu na święto kościelne jest odpust i można przerwać 40 dniowy Wielki Post spożywając rybę.
Źródło: pixabay.com
Solonego dorsza moczy się go dość długo (do 36 godzin) zmieniając wodę i z suchego, białego od soli dorsza, otrzymujemy rybę wyglądającą jak świeża. Wówczas pozbawiamy ją skóry.
Wymoczoną rybę smaży się w panierce i podaje z pastą czosnkową „skordalia”. Oczywiście wiele osób kupuje na ten dzień dorsza świeżego lub mrożonego (najlepiej filet) jednak dorsz solony nadal jest rozchwytywany w sklepach.
Źródło: pixabay.com
Skordalia to z kolei pasta robiona z chleba lub ziemniaków, czosnku oraz oliwy. Jest dość ostra i wspaniale pasuje do ryby.
Polecam ten przepis, bo na prawdę jest to smaczne danie no i oczywiście proste w wykonaniu, jak większość potraw kuchni greckiej. Ale przecież nie wszystko co skomplikowane jest najlepsze, przykładem jest jak najbardziej właśnie kuchnia grecka.
Potrzebujemy:
- filet z dorsza lub innej ryby (ilość w zależności od osób)
- mała puszka piwa
- mąka do panierki
- sól, pieprz
- 2 duże ząbki czosnku (co najmniej!)
- 2 kromki chleba z poprzedniego dnia lub 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- parę obranych orzechów włoskich
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Źródło: pixabay.com
Wykonanie:
Do panierowania ryby mieszamy w głębokim naczyniu mąkę z piwem. Konsystencja powinna być jak na naleśniki, nie za gęsta ale tez nie za rzadka. Jeśli nasza ryba nie jest słona w smaku, dodajemy trochę soli.
Kroimy rybę na dowolne porcje i rozgrzewamy mocno olej. Panierujemy rybę i smażymy na gorącym oleju, nie za długo (jeśli była solona może pryskać!)
Innym sposobem smażenia fileta z dorsza, jest pokrojenie go na małe kawałki i wymieszanie w panierce razem z poszatkowaną natka pietruszki, po usmażeniu otrzymujemy swojego rodzaju pulpeciki rybne.
Źródło: pixabay.com
Skordalia powinna być przygotowana dzień wcześniej, żeby się przegryzła w lodówce. Do blendera (multi) dajemy chleb, sól, ocet, orzechy i miksując to wszystko wlewamy pomału oliwę (jak przy robieniu majonezu). Kwestia soli, czosnku i octu jest indywidualna, więc próbujemy i ewentualnie dodajemy troszkę więcej, według własnego smaku, jak w każdym przepisie. Konsystencja powinna przypominać pasztet lub gęsty majonez. Ozdabiamy natką pietruszki i podajemy z cytryną na talerzu obok ryby. Dorsz po grecku podawany jest z frytkami, ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi i pieczywem.
25 marca to również dzień urodzin mojego zmarłego już Taty.
Wszystkiego najlepszego Tatku...
Korzystałam: Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Comments